Hakkaukset kalliossa -hanke sai Suomen kulttuurirahaston Mullankaivajat-hankkeelta 28 000 euron apurahan, jonka avulla voimme tehdä koululaisten kanssa noin kahden viikon aikana kenttätöitä Takarannan kalliolla. Hanke tarjoaa koululaisille tilaisuuden osallistua arkeologiseen tutkimuksen kotiseudullaan. Nuorempien koululaisten kanssa tavoitteena on dokumentoida hiertämällä paperiin kalliohakkauksia ja tehdä näistä töistä vuoden 2019 kesän aikana taidenäyttely Reposaarelle. Vanhempien koululaisten kanssa taas tavoitteena on käyttää tietotekniikkaa hyväksi kalliohakkausten inventoinnissa.
Hankkeen kokonaistavoitteina on tutkia, dokumentoida, tuoda esille ja suojella historiallisen ajan kalliohakkauksia. Reposaaren Takarannalla on satoja kalliohakkauksia, joista vanhimmat ajoittuvat 1850-luvulle ja uusimmat ovat viime kesän tuotoksia. Hakkauksissa tulee selvästi esille neljä ajanjaksoa, jotka ovat 1800-luvun loppu, 1910–1930-luvut, 1950-luku ja nykyaika.
Yleisimmin Takarannan kalliohakkauksissa esiintyy nimi, joka saattaa olla tekijän oma, nimikirjaimet ja/tai vuosiluku. Lisäksi hakkauksissa on erilaisia kuvia ja symboleja, joista yleisin on sydän.
